Sinds het begin van dit jaar is de SUP-wetgeving van kracht. Hergebruik is vanaf nu de norm. Evenementen hebben de keuze uit hergebruik van hardcups of hoogwaardige recycling van softcups. Voor grote evenementen is vanwege veiligheid, kosten, handeling en duurzaamheid, de meest logische keuze om te werken voor hoogwaardige recycling van softcups. In Nijmegen hebben we daarom een gezamenlijk cup-to-cup systeem ingericht om op een betaalbare, efficiënte en duurzame manier de ingezamelde softcups op evenementen hoogwaardig te recyclen.
Voor kleinere evenementen gelden andere voorwaarden en is het logischer om te kiezen voor herbruikbare bekers. Enerzijds omdat dit qua volumes haalbaar is om te implementeren. Anderzijds omdat het lastig is om een goed werkbaar retoursysteem in te richten, omdat veel bezoekers maar weinig consumpties afnemen. Hierdoor is er geen incentive voor de bezoeker om hun beker netjes in te leveren en belanden ze snel in de prullenbak.
Best practise: Omloop der Zevenheuvelen
Joost van Wijngaarden, voorzitter van Omloop der Zevenheuvelen, een wielerevenement met ongeveer 2.000 bezoekers: ‘Vanwege de nieuwe SUP-wetgeving moesten we een alternatief bedenken voor de softcups die we uitgaven bij onze bar. Ik ben hierover in gesprek gegaan met onze horecaleverancier (Rick Flens van de Waterdrager) en we hebben toen gekozen om te gaan werken met herbruikbare bekers. Achter de bar hebben we een kleine wasstraat ingericht die werd voorzien van water via een van onze buren. Hier werden de bekers gespoeld en gewassen en vervolgens konden ze weer worden gebruikt bij de bar.’
Joost: ‘We werkten niet met een retoursysteem. De bezoekers werden tijdens hun bestelling achter de bar gevraagd om de bekers weer terug in te leveren. Sommige bekers werden achter gelaten op de tafels, maar die werden weer opgehaald door het horecapersoneel. We waren erg tevreden over de resultaten. Bijna alle bekers zijn weer terug ingeleverd en werden niet weggegooid in de afvalbakken. De bekers kunnen zo op een volgend evenement weer opnieuw worden gebruikt. Daarnaast scheelt het een flinke reststroom aan plastic softcups.’
De invoering van de SUP-wetgeving is daarmee een verplichte, maar mooie stap geweest in het verduurzamen van het evenement. Ben jij ook opzoek naar een oplossing voor de nieuwe SUP-wetgeving voor jouw evenement? Stuur een mail naar: info@eengroenergeluid.nl en wij helpen jou op weg.