Sluit je aan

Eerste resultaten van het gezamenlijke cup to-cup-systeem

8 juli 2024
09:16
Celesta

Sinds 1 januari 2024 is de nieuwe SUP-wetgeving van kracht, die evenementenorganisatoren verplicht te kiezen tussen twee circulaire systemen voor bekers: herbruikbare harde kunststof bekers (hardcups) of recyclebare zachte kunststof bekers (softcups). Hardcups kunnen worden gespoeld en hergebruikt, terwijl softcups apart moeten worden ingezameld voor hoogwaardige recycling.

De meeste organisatoren geven, gezien de schaal van evenementen en het gedrag van bezoekers, de voorkeur aan softcups. Deze bekers zijn veiliger, gebruiksvriendelijker en aanzienlijk goedkoper. Ze vormen ook een duurzaam alternatief, mits er een goed retoursysteem is. Uit ervaring weten we dat het mogelijk is een schone monostroom van softcups in te zamelen, die vervolgens hoogwaardig kan worden gerecycled tot nieuwe softcups.

De grootste uitdaging is momenteel het volume. Recyclers zijn pas bereid de softcups hoogwaardig te verwerken als het volume groot genoeg is, iets wat individuele evenementen vaak niet kunnen realiseren. Daarom hebben we, in samenwerking met een aantal Nijmeegse evenementenorganisatoren en de gemeente Nijmegen, de handen ineengeslagen om een gezamenlijk en lokaal cup-to-cup-systeem op te zetten. Op deze manier creëren we samen voldoende volume om recycling rendabel te maken.

De eerste resultaten van het cup-to-cup-systeem 

Sinds april 2023 zijn we begonnen met het gezamenlijke cup-to-cup-systeem, en de resultaten zijn positief. In de afgelopen periode hebben maar liefst 26 evenementen zich aangesloten bij dit duurzame initiatief. Tijdens deze evenementen hebben we zorgvuldig de ingezamelde bekers verzameld en gewogen. Het totale gewicht van de ingezamelde bekers bedraagt ongeveer 3.500 kilogram, wat neerkomt op 437.500 softcups die succesvol zijn gerecycled tot nieuwe softcups. Dankzij deze inspanningen hebben we de uitstoot van 11,5 ton CO2 weten te voorkomen.

Retourpercentages 

In het evenementenseizoen van 2023 hebben we per evenement nauwkeurig de retourpercentages van de ingezamelde bekers berekend. De resultaten toonden aan dat de deelnemende evenementen gemiddeld een retourpercentage van 75% hebben behaald. Dit betekent dat gemiddeld driekwart van alle uitgegeven bekers apart is ingezameld en hoogwaardig is gerecycled. Hoewel dit een mooi resultaat is, is er zeker nog ruimte voor verbetering. Volgens de nieuwe SUP-wetgeving is een retourpercentage van 75% verplicht in 2024. Deze eis stijgt naar 80% in 2025, 85% in 2026 en 90% in 2027. 

Gebaseerd op de ervaringen uit 2023 hebben we verschillende kansen geïdentificeerd om hogere retourpercentages te behalen. Deze inzichten zijn voorafgaand aan het evenementenseizoen van 2024 gedeeld met de evenementenorganisatoren. Dankzij de implementatie van de retourmunt en het verhogen van de incentives, hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt. De retourpercentages variëren nu gemiddeld tussen de 80% en 91%. Deze positieve resultaten tonen aan dat we, met de juiste maatregelen en samenwerking, in staat zijn om de gestelde wettelijke eisen te behalen.

Mee op de golf?

Ben jij als evenementenorganisator op zoek naar een oplossing voor de nieuwe SUP-wetgeving? Sluit je dan aan bij ons gezamenlijke cup-to-cup-systeem! Samen dragen we bij aan duurzamere evenementen.

Sluit je aan!

Nog niet uitgelezen?